Με ετικέτα Ετικέτες:

Από αρχές Μαρτίου, όλα τα τμήματα του σχολείου μας στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ασχολήθηκαν με τη θεματική: «Δημιουργώ και Καινοτομώ-Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία, STEM-Ρομποτική: Σκάκι και Φαντασία».

Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα (4cs), δεξιότητες ζωής, δεξιότητες της τεχνολογίας της μηχανικής και της επιστήμης, δεξιότητες του νου.

Οι μικροί μαθητές/μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το μαγικό κόσμο του σκακιού. Το σκάκι μπορεί να αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές τόσο στη μαθησιακή τους ετοιμότητα και διαδικασία και γενικότερα στην ακαδημαϊκή τους εξέλιξη, όσο και σε πολλές άλλες πτυχές της προσωπικότητας τους όπως η συμπεριφορά, η κοινωνικοποίηση.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας με τον Σύλλογο Διδασκουσών και κατόπιν συνεννοήσεως προέβη στην αγορά: Σκάκι κήπου-Σκακιέρα σετ που αποτελείται πλαστικά κομμάτια σε άσπρο και μαύρο χρώμα με ύψος βασιλιά στα 26 εκατοστά μαζί με ανοιγόμενο δάπεδο διάστασης 1.58 Χ 158, το ιδανικό φορητό σετ – καθώς είναι όλα συσκευασμένα σε θήκη μεταφοράς.

Το σκάκι στο νηπιαγωγείο έχει πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών.  Καλλιεργεί την ικανότητα των παιδιών να σκέφτονται στρατηγικά, να προβλέπουν τις κινήσεις του αντιπάλου και να σχεδιάζουν τα δικά τους βήματα.

Τα παιδιά μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε διαφορετικές καταστάσεις και να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις αλλαγές στο παιχνίδι.

Το σκάκι θέτει στα παιδιά προβλήματα που πρέπει να λύσουν, εξασκώντας την κριτική τους σκέψη και την ικανότητά τους να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις.

Το παιχνίδι ενισχύει την οπτική και ακουστική μνήμη των παιδιών, εξασκεί τις λεπτές κινητικές δεξιότητες των παιδιών, όπως η συντονισμός χεριού-ματιού  και προσφέρει στα παιδιά μια διασκεδαστική και συναρπαστική δραστηριότητα, που τα γεμίζει χαρά και ικανοποίηση.

Καλλιεργεί την υπομονή και την επιμονή, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους και να μην απογοητεύονται από τις ήττες.

Το σκάκι δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν και να αλληλοεπιδράσουν με τους συνομηλίκους τους, χτίζοντας υγιείς κοινωνικές σχέσεις.

Ένα σκακιστικό παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίζουν μοτίβα και να κάνουν συνδέσεις, μια δεξιότητα απαραίτητη για την εκμάθηση της ανάγνωσης και των μαθηματικών.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η εκμάθηση του σκακιού στο νηπιαγωγείο οφείλει να γίνεται με τρόπο παιγνιώδη και διασκεδαστικό, χωρίς πίεση ή άγχος. Η χαρά της ανακάλυψης και η επιθυμία για μάθηση είναι τα βασικά κίνητρα για την επιτυχή ένταξη του σκακιού στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των νηπίων.