Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης «Διαχείριση του πένθους και της απώλειας στο Νηπιαγωγείο» το 4ο 5/θ Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Κουκλοτόπια, δημιούργησε Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων. Η ομάδα αποτελείται από γονείς, βοηθητικό προσωπικό του σχολείου και εκπαιδευτικούς και εμψυχώνεται από μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Κουκλοτόπια.

Στόχοι της ομάδας είναι:

  • Η υποστήριξη του προγράμματος για τη Διαχείριση του Πένθους και της Απώλειας, που υλοποιείται στο σχολείο μας, τη φετινή σχολική χρονιά.
  • Η διερεύνηση της στάσης μας απέναντι στην Απώλεια (θα μοιραστούμε τα βιώματά μας, θα διερευνήσουμε πώς αντιδρούμε όταν πρέπει να υποστηρίξουμε ανθρώπους που θρηνούν και κυρίως μικρά παιδιά) και, γιατί όχι, η μετακίνησή μας.
  • Η προσέγγιση τρόπων υποστήριξης ανθρώπων που θρηνούν και, κυρίως, μικρών παιδιών.
  • Η γνωριμία με διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια, σε σχέση πάντα με το θέμα        της απώλειας.
  • Η γνωριμία και εξοικείωση με διαφορετικές θεατρικές τεχνικές.
  • Η προώθηση της έκφρασης και της δημιουργικότητας των μελών της ομάδας.
  • Η  δημιουργία θεατρικής παράστασης για τα παιδιά μας.

Ο τρόπος εργασίας της ομάδας βασίζεται σε έναν συνδυασμό θεωρίας και θεατρικής πρακτικής.

Σε κάθε συνάντηση, μέσα από θεατρικά παιχνίδια, τεχνικές και σενάρια εκπαιδευτικού δράματος και δημιουργικής γραφής και μικρές δόσεις θεωρίας της περιθανάτιας αγωγής, επιχειρείται μια διαφορετική, προσωπική προσέγγιση στο θέμα της Απώλειας και του Πένθους.

Το Θεατρικό Εργαστήρι έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα τρεις συναντήσεις και στόχος μας είναι μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς να έχει ολοκληρώσει έναν δημιουργικό κύκλο συναντήσεων και να έχει επιτύχει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τους βασικούς του στόχους

Λίγα λόγια για την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Κουκλοτόπια

Πρόκειται για μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση τριών θεατρικών- κουκλοθεατρικών ομάδων που ασχολούνται κατά βάση με το Παιδικό Θέατρο. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ενεπλάκησαν με την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Συμμετείχαν ως εμψυχωτές σε διάφορα σεμινάρια εκπαιδευτικών (Σεμινάρια Μαύρου Θεάτρου, Αφήγησης, Εκπαιδευτικού Δράματος). Η παρουσία τους ως εμψυχωτών στο συγκεκριμένο Θεατρικό Εργαστήρι, συνδέεται με τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ104/Βασική Δράση 1: Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων. Τίτλος του προγράμματος: «Εκπαίδευση ενηλίκων με στόχο την προσωπική ανάπτυξη και τη διαχείριση της απώλειας μέσω του γραμματισμού και του θεάτρου».

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, τα μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Κουκλοτόπια συμμετείχαν σε τρεις κινητικότητες σε χώρες της Ευρώπης, συλλέγοντας πολύτιμα εργαλεία προκειμένου να υλοποιήσουν το όραμα της Κουκλοτόπια, όπως αυτό περιγράφεται ακριβώς στον τίτλο του προγράμματος.