Με ετικέτα Ετικέτες:

https://view.genial.ly/628b6eafb1b19a001809e127/video-presentation-sxedio-drashs-ekpaideytikoy-dramatos-4o-nhpiagwgeio-eykarpias

https://animoto.com/play/1BRYpzMjJ9kXt2Nm9BbLdQ

Σας παρουσιάζουμε το 2ο Σχέδιο Δράσης του σχολείου μας με τίτλο ¨Το Εκπαιδευτικό Δράμα και οι θεατρικές τεχνικές ως εργαλείο κοινωνικής και ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού”, το οποίο υλοποιήθηκε στα πλαίσια της Αξιολόγησης Σχολικής Μονάδας το σχολικό έτος 2021-2022.

Αναγκαιότητα του Σχεδίου Δράσης
Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης, διαπιστώσαμε πως τα παιδιά είχαν μεγαλύτερη δυσκολία στην προσαρμογή, ως προς την ίδια την διαδικασία αλλά και ως προς τη διάρκειά της. Εμφανίστηκαν ζητήματα όπως αντικοινωνικές συμπεριφορές στο παιχνίδι τους, δυσκολία στην επικοινωνία, τη συνεργασία, την συναισθηματική εγγύτητα, την ενεργητική ακρόαση. Στη βάση των κοινωνικών και συναισθηματικών αναγκών των παιδιών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τα τελευταία δύο έτη λόγω της πανδημίας, επιλέχθηκε το θέμα του παρόντος σχεδίου δράσης. Το Εκπαιδευτικό Δράμα και οι θεατρικές τεχνικές αποτελούν από τα πλέον κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία καθώς είναι ένας παιγνιώδης τρόπος μάθησης που προάγει σε μεγάλο βαθμό το πνεύμα ομαδικότητας, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και αποτελεί μέσο έκφρασης και δημιουργικότητας. Οι στόχοι μας ήταν οι εξής:

Ως προς τα παιδιά:
– Κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη
– Προαγωγή της έκφρασης με το σώμα και τη φωνή.
– Ανάπτυξη δημιουργικότητας, συναισθηματικής έκφρασης, ενεργητικής μάθησης και ενεργητικής ακρόασης.
– Διαχείριση αλλαγών και στρεσογόνων καταστάσεων
– Αίσθηση του “ανήκειν” σε ομάδα
Ως προς τις εκπαιδευτικούς:
– να γνωρίσουν την μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος και εξοικείωση με αυτό.
– να εμπλουτίσουν τα παιδαγωγικά εργαλεία τους και να αξιοποιήσουν τις δημιουργικές ικανότητες τους
– να γνωρίσουν τον τρόπο σχεδιασμού ενός σεναρίου μαθήματος Εκπαιδευτικού Δράματος
Ως προς τους γονείς:
– να ενημερωθούν για το Σχέδιο Δράσης προκειμένου να κατανοήσουν την αναγκαιότητά του
– να ενισχύσουν θετικά τα παιδιά τους
– να εμπλακούν στο βαθμό που τους ζητείται από τις εκπαιδευτικούς
– να χρησιμοποιούν τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προκειμένου να επιλύουν τυχόν προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα.

Χρόνος υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης :

Νοέμβριος 2021-Μάιος -2022

Προτάσεις για συνέχιση της Δράσης/ για νέες Δράσεις το επόμενο έτος
Θεωρούμε πως το Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να συνεχιστεί την επόμενη χρονιά, καθώς οι τεχνικές και τα
εργαλεία που παρέχει είναι ευχάριστα, δημιουργικά, ιδιαίτερα λειτουργικά και αποτελεσματικά κι ακόμα μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία και όχι μόνο σε σχέση με την έκφραση και  τη δημιουργικότητα των παιδιών. Όλοι οι στόχοι που τέθηκαν κατά το σχεδιασμό του Σχεδίου Δράσης αποτελούν διαρκή ζητούμενα της εκπαίδευσης. Επιπλέον, την επόμενη χρονιά η δυναμική του σχολείου μας θα αλλάξει, εφόσον καινούριες συνάδελφοι θα το στελεχώσουν και θα φοιτήσουν πολλοί νέοι μαθητές. Κατά συνέπεια μας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την νεοαποκτηθείσα γνώση και εμπειρία με τη διάχυση και την εκ νέου εφαρμογή της στο καινούριο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί. Επιπρόσθετα, επόμενος στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση της Αίθουσας Θεάτρου, με θεατρικό εξοπλισμό, βεστιάριο κτλ. και η χρήση του και ως παραστασιακού χώρου για τις ανάγκες όλων των τμημάτων.
Συντονίστρια Σχεδίου Δράσης:
Ευαγγελία Σταμάτη
Μέλη της Ομάδας του Σχεδίου Δράσης οι Εκπαιδευτικοί:
Πυρίλη Δήμητρα
Παπατριανταφύλλου Ειρήνη
Σαρασίδου Σοφία
Κακαβίτσα Μαρία