Με ετικέτα Ετικέτες:

Σας παρουσιάζουμε την Αποτίμηση του Σχεδίου Δράσης του 4ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας με τίτλο “Αξιοποίηση του Αύλειου Χώρου του Νηπιαγωγείου” για το σχολικό έτος 2021-2022 με το βίντεο που ακολουθεί:

Αναγκαιότητα του Σχεδίου Δράσης:

Ο αύλειος χώρος του Νηπιαγωγείου είναι αναξιοποίητος και χαρακτηρίζεται από έλλειψη πρασίνου. Η αξιοποίηση του μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ποιοτική αναβάθμιση του, λειτουργικά και αισθητικά, ώστε να δημιουργηθεί ένας φυσικός χώρος εξερεύνησης, παρατήρησης, πειραματισμού, παιχνιδιού και γνώσης, ο οποίος θα δρα υποστηρικτικά στα πλαίσια των παιδαγωγικών διαδικασιών και των διαδικασιών μάθησης.

Στόχοι Σχεδίου Δράσης:
  • Στη βέλτιστη λειτουργία και αξιοποίηση ενός  σχολικού χώρου ώστε να μετατραπεί σε έναν άκρως βιώσιμο λαχανόκηπο, ανθόκηπο και κήπο με αρωματικά φυτά και στον εμπλουτισμό του εξοπλισμού της υπάρχουσας παιδικής χαράς με αυτοσχέδια παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά: Τα παιδιά να διερευνήσουν τις εδαφολογικές, χωροταξικές και οικονομικές προϋποθέσεις δημιουργίας ενός λειτουργικού και βιώσιμου αύλειου χώρου. Οι εκπαιδευτικοί να ενισχυθούν στη φιλοσοφία της βιωματικής προσέγγισης και μάθησης. Οι γονείς να υποστηριχθούν στην ενίσχυση των παιδιών τους σε όλα τα στάδια υλοποίησης.
  • Στην καλλιέργεια και ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών: Τα παιδιά να αντιληφθούν την αισθητική, περιβαλλοντική, αειφόρο και εκπαιδευτική αξία των ενεργειών τους. Οι εκπαιδευτικοί να συμβάλλουν ενεργά μέσα από δραστηριότητες διεπιστημονικής θεώρησης και ανάπτυξης της κριτικής σκέψης. Οι γονείς να υποστηριχθούν στην ενίσχυση των παιδιών τους να υιοθετήσουν περιβαλλοντικές δεξιότητες και στάσεις μέσα στην καθημερινότητά τους.
  • Στη χρήση του αύλειου χώρου ως χώρο επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας: Τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες ομαδικότητας, συνεργασίας και επικοινωνίας. Οι εκπαιδευτικοί να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σχολείου ανοικτού στην κοινωνία. Οι γονείς να υποστηριχθούν ώστε τα παιδιά τους να μετατραπούν σε υπεύθυνους ενεργούς πολίτες/ιδες.
Χρονοδιάγραμμα Σχεδίου Δράσης:

Υλοποιήθηκε από τον Νοέμβριο 2021 μέχρι τον Μάιο 2022.

Προτάσεις:

Δεδομένου ότι οι δράσεις μας τροποποιήθηκαν αναφορικά με τη δημιουργία των κήπων του Νηπιαγωγείου (ανθόκηπος, κήπος με αρωματικά φυτά και λαχανόκηπος) το Σχέδιο Δράσης θα συνεχιστεί με πολλές ιδέες με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Επιπλέον έχουν καλλιεργηθεί οι σχετικές δεξιότητες των παιδιών που τον επόμενο χρόνο θα φοιτήσουν για δεύτερη χρονιά στο Νηπιαγωγείο και θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποτελεσματική υλοποίηση των δράσεων συνολικά. Άλλωστε, το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν μεγάλο και οι συνεργαζόμενοι φορείς επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της δράσης για την επόμενη σχολική χρονιά, τόσο στη δημιουργία των κήπων όσο και στην κατασκευή παιχνιδιών στον αύλειο χώρο με ανακυκλώσιμα υλικά μεταξύ παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Ομάδα Σχεδίου Δράσης:

Συντονίστρια: Γιαννούλα Καπλάνη (Διευθύντρια)

και οι Εκπαιδευτικοί ΠΕ60 Νηπιαγωγοί

  • Ευαγγελία Κοκκαλίδου
  • Ειρήνη Καραμπιπέρη
  • Μαρία Μασαούτη
  • Χριστίνα Στέφου