Ελπίζουμε να περάσατε όλοι όμορφα μαζί με τις οικογένειες σας στις διακοπές του Πάσχα. Και επειδή είμαστε σίγουρες ότι έχετε παίξει αρκετές ώρες με τα παιδιά σας όλα τα επιτραπέζια παιχνίδια που έχετε στο σπίτι αυτή τη φορά θα σας προτείνουμε κάτι πολύ δημιουργικό κι ευχάριστο για να κάνετε μαζί τους. Αυτό είναι να φτιάξετε τα δικά σας επιτραπέζια

Θα χρειαστούμε:
– 1 μεγάλο χαρτόνι κάνσον ή 1 κόλλα Α3 ή οποιοδήποτε χαρτόνι σχετικά μεγάλο
– μαρκαδόρους, ξυλομπογιές
– κόλλα, ψαλίδι
– διάφορες εικόνες μικρού μεγέθους, σχετικές με το θέμα μας
– πιόνια, ζάρι.

Πώς το φτιάχνουμε:

  • Επιλέγουμε το θέμα του παιχνιδιού μας (μπορεί να είναι μια αγαπημένη μας ιστορία, λ.χ. η Σταχτοπούτα, ή μια καθημερινή διαδρομή, λ.χ. από το σπίτι στο σχολείο, ή μια καθημερινή ενασχόληση, λ.χ. φτιάχνω το αγαπημένο μου γλυκό)
  • Σχεδιάζω στο χαρτόνι μου τη διαδρομή με μικρά τετράγωνα κουτάκια. Υπάρχει πάντα η «Αρχή», που είναι φυσικά το πρώτο και το «Τέλος» που είναι το τελευταίο κι αυτό που θέλουμε να φτάσουμε. Επιλέγουμε πόσα τετραγωνάκια θα βάλουμε, μπορούμε να σχεδιάσουμε μια μεγάλη ή μια μικρή
    διαδρομή.
  • Βάφουμε με διαφορετικά χρώματα τα κουτάκια για να είναι όμορφο το επιτραπέζιό μας.
  • Σε κάποια από τα κουτάκια γράφουμε εντολές. Λ.χ. «πήγαινε 2 τετράγωνα πίσω», «πήγαινε 3 τετράγωνα μπροστά», «χάνεις 1 γύρο» κτλ. Καλό θα ήταν τα τετράγωνα του πίσω να έχουν πάντα το ίδιο χρώμα (λ.χ. πράσινα), τα τετράγωνα του μπροστά επίσης (λ.χ. κόκκινο) καθώς και τα τετράγωνα που χάνεις 1 γύρο (λ.χ. κίτρινα). Επίσης, μπορούμε να γράψουμε με έντονο χρώμα τον αριθμό. Αυτό βοηθά τα παιδιά να μπορούν να παίξουν και μόνα τους το επιτραπέζιο, από κάποιο σημείο και μετά, γιατί θα αναγνωρίζουν ότι το 2 στο κόκκινο τετράγωνο σημαίνει ότι πρέπει να πάνε 2 τετράγωνα μπροστά!
  • Ανάλογα με το θέμα του επιτραπέζιου μπορούμε να επιλέξουμε και τις εντολές.

Παράδειγμα επιτραπέζιου με θέμα «Σταχτοπούτα»:

  1. Στο παιχνίδι αυτό κερδίζει ο παίκτης που θα φτάσει πρώτος στο τελευταίο τετράγωνο, στο οποίο η Σταχτοπούτα θα φορέσει επιτέλους το γοβάκι!
  2.  Στα κόκκινα τετράγωνα οι εντολές μπορεί να είναι: «βοήθησες τη Σταχτοπούτα να τελειώσει γρήγορα τις δουλειές της. Πήγαινε 3 τετράγωνα  μπροστά!»/ «φώναξες τη νονά της Σταχτοπούτας. Πήγαινε 2 τετράγωνα μπροστά»/ «έφερες την κολοκύθα από τον κήπο για να γίνει άμαξα. Πήγαινε 2 τετράγωνα μπροστά» κ.ο.κ.
  3. Στα πράσινα τετράγωνα οι εντολές μπορεί να είναι: «σου ξέφυγαν τα ποντίκια και τώρα δεν έχουμε άλογα για την άμαξα. Πήγαινε 2 τετράγωνα πίσω για να φέρεις άλλα»/ «πάτησες κατά λάθος το φόρεμα της Σταχτοπούτας και σκίστηκε! Πήγαινε 2 τετράγωνα πίσω για να φέρεις βελόνα και κλωστή!»
  4. Παρόμοιες είναι οι εντολές και στα κίτρινα τετράγωνα.

Με παρόμοιο τρόπο στήνουμε το παιχνίδι μας αν αφορά μια καθημερινή μας διαδρομή, λ.χ. σπίτι-σχολείο: «συνάντησες ουρά στο φούρνο, πήγαινε 2 τετράγωνα πίσω»/ «ξέχασες το μπουφάν σου, πρέπει να γυρίσεις να το πάρεις, πήγαινε 2 τετράγωνα πίσω»/ «σήμερα ετοιμάστηκες πρώτος για το σχολείο, πήγαινε δύο τετράγωνα μπροστά» κ.ο.κ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
 Φροντίζουμε οι εντολές να έχουν σχέση με την ιστορία. Έτσι την κατανοούν καλύτερα τα παιδιά αλλά είναι και πιο αστείο.
 Τα επιτραπέζια που φτιάχνουμε μόνοι μας μας δίνουν τη δυνατότητα να εστιάσουμε σε αυτό που μας αρέσει ή σε κάποιο στόχο που θέλουμε να κατακτήσουμε. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε ιστορίες αλλά και να μάθουμε κανόνες, αριθμούς, σχήματα ή ό,τι άλλο είναι σημαντικό για μας.
 Φροντίστε να μετρήσετε σωστά τα τετράγωνα έτσι ώστε η μία εντολή να μην ακυρώνει την άλλη.
 Φροντίστε να έχετε εξηγήσει τους κανόνες του παιχνιδιού στα παιδιά για να αποφύγετε εντάσεις ή διακοπές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού

Κανόνες
Επιτραπέζιο παιχνίδι