Ύστερα από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus+ οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ένιωσαν περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά ώστε να συμμετέχουν σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα e twinning. Η εμπειρία και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από την συμμετοχή σε κινητικότητες αλλά κι από τη διάχυση των μαθησιακών αποτελεσμάτων έδωσαν την ώθηση για πιο οργανωμένη ενασχόληση κι εφαρμογή  στην τάξη δραστηριοτήτων σχετικών με την Τέχνη και τη Δημοκρατία, με ευρωπαϊκή διάσταση.

#ErasmusPlusIKY

#ErasmusPlusGreece

#ErasmusPlus

#ΣυνεχίζουμεErasmus

Έτσι οργανώθηκε και υλοποιείται η συμμετοχή σε δύο e twinning προγράμματα. Το πρώτο ονομάζεται “We are the SuuuuperHealthyEroes” και πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλα εφτά σχολεία από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Κροατία. Στόχος να μάθουν τα παιδιά για τις υγιεινές συνήθειες ( διατροφή, άσκηση, υγιεινή του σώματος), να προωθήσει το σεβασμό για τους άλλους πολιτισμούς, να ενθαρρύνει τις συνεργατικές μεθόδους εργασίας, να βοηθήσει τους μαθητές να χρησιμοποιούν αγγλικές φράσεις και εκφράσεις.  Ταυτόχρονά, μαζί με άλλους 23 συναδέλφους από 7 χώρες, συμμετέχουμε  στο e twinningsee the colors inmy heart”.  Στόχος η ενθάρρυνση των παιδιών τυπικής ανάπτυξης και αυτών με ειδικές ανάγκες να δημιουργήσουν και να εκφράσουν τις εσωτερικές τους ανάγκες και εμπειρίες μέσω της γνωριμίας κινημάτων σύγχρονης τέχνης. Συγκεκριμένα κάθε εβδομάδα γνωρίζουμε ένα ζωγράφο, τα χαρακτηριστικά του έργα. Ακολουθώντας τις αρχές της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε μαθητή να εκφραστεί δημιουργικά.  Συζητάμε για τα χρώματα , τα σχήματα, τα συναισθήματα που μας προκαλεί το κάθε έργο, πειραματιζόμαστε, εμπνεόμαστε για να δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα τέχνης χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και ποικίλα υλικά. Μέσω των e twinning προγραμμάτων, με δημοκρατικό και δημιουργικό τρόπο μαθαίνουμε πως να μαθαίνουμε και να εκφραζόμαστε στοχεύοντας στην ευημερία των παιδιών και υποστηρίζοντας την ολόπλευρη ανάπτυξη τους. Συμμετέχουμε σε συνεργατικές δράσεις, όπως δημιουργία αφίσας, ηλεκτρονικού βιβλίου, έκθεσης ζωγραφικής, φέρνοντας έτσι τους μαθητές από διαφορετικές χώρες σε επαφή, ενισχύοντας την αμοιβαία κατανόηση, καταπολεμώντας όποια συναισθήματα ξενοφοβίας ή ρατσισμού, ενισχύοντας την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Τέλος, τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες χρησιμοποιώντας εφαρμογές δημιουργίας κοινών έργων αλλά και επικοινωνόντας μεταξύ τους.

 

 

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα “We are the Super HealthyEroes” έπαιξαν ψηφιακά παιχνίδια για να γνωρίσουν τις σημαίες και τις χώρες των άλλων συμμετεχόντων, έλαβαν μέσω Qrcode ψηφιακό μήνυμα που τους καλούσε να γίνουν οι βοηθοί των Σουπερ Ηρώων της Υγείας, γνωρίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τα παιδιά από τα υπόλοιπα σχολεία, συζήτησαν και τραγούδησαν, έφτιαξαν ένα συνεργατικό ψηφιακό βιβλίο μαγειρικής κι ένα συνεργατικό ψηφιακό παιχνίδι ταιριάσματος ζευγαριών σχετικά με το αγαπημένο μας άθλημα. Στο πρόγραμμα “See the colors in my heart” αρχικά τα παιδιά κάθε σχολείου δημιούργησαν  στην εφαρμογή canva αφίσα για τη Μέρα Ασφαλούς Διαδικτύου κι έπειτα όλες οι αφίσες ενώθηκαν για τη δημιουργία μιας κοινής. Επίσης συμμετείχαν στη δημιουργία ψηφιακού συνεργατικού παζλ, και ψηφιακού παραμυθιού σχετικά με την ευημερία στο σχολείο.

 

 

Το πρόγραμμα”We are the Suuuuper HealthyEroes” ξεκίνησε τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Για τις δράσεις του προγράμματος μπορείτε να ενημερώνεστε και στην ιστοσελίδα του https://superhealthyeroes2023.blogspot.com/ αλλά και στο facebook στη διεύθυνση https://www.facebook.com/super.healthyeroes.etwinning.

Το πρόγραμμα    “see the colors in my heart”      ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Για τις δράσεις του προγράμματος μπορείτε να ενημερώνεστε στη σελίδα του στo instagram

και στην ιστοσελίδα https://sites.google.com/murciaeduca.es/seethecolorsinmyheart/blo

Το έργο Erasmus+ KA122, με τίτλο “Η Τέχνη και η Δημοκρατία μέσα από καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις”  είναι  χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.