Με ετικέτα Ετικέτες:

 

 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού CodeWeek (8-23 Οκτωβρίου 2022) είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.

Ο Alessandro Bogliolo, συντονιστής της ομάδας εθελοντών Πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού, δήλωσε :

«Από την απαρχή του κόσμου, καταφέραμε πολλά πράγματα χρησιμοποιώντας την πέτρα, το σίδερο, το χαρτί και το μολύβι, που μεταμόρφωσαν τη ζωή μας. Σήμερα ζούμε σε μια διαφορετική εποχή όπου ο κόσμος μας διαμορφώνεται ψηφιακά. Σε διαφορετικές εποχές υπάρχει ζήτηση για διαφορετικές θέσεις εργασίας και διαφορετικές δεξιότητες. Κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού θέλουμε να προσφέρουμε σε κάθε Ευρωπαίο και σε κάθε Ευρωπαία τη δυνατότητα να ανακαλύψει τον προγραμματισμό και να διασκεδάσει με αυτόν. Ας μάθουμε προγραμματισμό για να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Πώς μπορεί ο προγραμματισμός να βοηθήσει τους μαθητές/τριες;

Ο βασικός γραμματισμός όλων σε μια ψηφιακή εποχή πρέπει να περιλαμβάνει την κατανόηση του προγραμματισμού και την ανάπτυξη καίριων ικανοτήτων που σχετίζονται με την υπολογιστική σκέψη, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία και οι δεξιότητες ανάλυσης.

Η εκμάθηση της συγγραφής κώδικα μπορεί να δώσει ώθηση στους μαθητές/τριες έτσι ώστε να βρεθούν στο προσκήνιο μιας κοινωνίας ψηφιακών ικανοτήτων, να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους.

Η Εβδομάδα Προγραμματισμού προσφέρει σε όλους τους μαθητές/τριες τη δυνατότητα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, παρέχοντας δωρεάν σε σχολεία και δασκάλους ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, εκπαιδευτικό υλικό, διεθνείς προκλήσεις και ευκαιρίες ανταλλαγών(https://codeweek.eu/).

Το σχολείο μας συμμετείχε στην Εβδομάδα Κώδικα CodeWeek (8-23 Οκτωβρίου 2022) μαζί με άλλα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι δραστηριότητες που διοργανώθηκαν ενθουσίασαν τα παιδιά και είχαν ως θέμα:  «Birthday Challenges» (Code Week 4all code: cw22-ZNGSL).

Οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου μας που συμμετείχαν στη δράση αυτή είναι:

  • Γιαννούλα Καπλάνη (Τμήμα 1, 2, 3 και 4) με τη δράση:  «Help Ally to Make a Birthday Cake».

Ο κύριος στόχος είναι τα παιδιά με τη βοήθεια του ρομπότ «ALLY», τον εικονικό βοηθό της EU Code Week, να συγκεντρώσουν όλα τα υλικά για να φτιάξουν μια τούρτα γενεθλίων. Τοποθετούν τα υλικά στην πίστα προγραμματισμού, σχεδιάζουν τη διαδρομή δημιουργώντας τον σχετικό αλγόριθμο και προγραμματίζουν το ρομπότ ALLY (Beebot), ώστε να διανύσει τη συγκεκριμένη διαδρομή. Αυτή η δραστηριότητα υλοποιήθηκε με κιτ ρομποτικής (Beebot).

  • Αθηνά Αβραμίδου (Τμήμα 1) με τη δράση: «Happy Birthday Dance».

    Τα παιδιά χρησιμοποιώντας το τραγούδι «Happy Birthday» επινόησαν τη δική τους χορογραφία και δημιούργησαν τον κώδικά της χρησιμοποιώντας κάρτες με χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε). Επανέλαβαν τις κινήσεις και διασκέδασαν με τη χορογραφία. Για τη δραστηριότητα αυτή δεν απαιτήθηκε ειδικός εξοπλισμό, καθώς υλοποιήθηκε χωρίς τη χρήση τεχνολογίας (unplugged activity).

  • Αφροδίτη Νακούτη (Τμήμα 2) με τη δράση: «Code your Birthday Card».

    Τα παιδιά αρχικά παρατήρησαν τα σύμβολα που αντιστοιχούσαν στα γράμματα της αλφαβήτου και στη συνέχεια κλήθηκαν να αποκωδικοποιήσουν τη «μυστική» ευχή γενεθλίων. Αναγνώρισαν τα σύμβολα και ανακάλυψαν ότι η μυστική ευχή ήταν τα «Χρόνια Πολλά». Η δραστηριότητα αυτή υλοποιήθηκε χωρίς ειδικό εξοπλισμό (unplugged activity).

  • Δέσποινα Μητσάκη (Τμήμα 3) με τη δράση: «Happy Birthday Plasticine Cake»

    Τα παιδιά επέλεξαν τρία χρώματα πλαστελίνης και στη συνέχεια, συνεργάστηκαν ώστε να δώσουν σχήμα στις πλαστελίνες και να δημιουργήσουν την τούρτα γενεθλίων, δημιουργώντας τον κώδικα των χρωμάτων. Για τη δραστηριότητα αυτή δεν απαιτήθηκε ειδικός εξοπλισμός, καθώς υλοποιήθηκε χωρίς τη χρήση τεχνολογίας (unplugged activity).

  • Καλλιόπη Τσιαούση (Διευρυμένο Ολοήμερο Τμήμα) με τη δράση: «Our Digital Birthday Card»

Τα παιδιά δημιούργησαν ευχές γενεθλίων χρησιμοποιώντας τα σύμβολα που αντιστοιχούσαν στα γράμματα της αλφαβήτου. Αρχικά, επέλεξαν τις ευχές που θα στείλουν, κατόπιν έγραψαν τις ευχές με τα σύμβολα που επιλέχθηκαν και στη συνέχεια δημιούργησαν μια ψηφιακή κάρτα γενεθλίων χρησιμοποιώντας ένα Web 2.0 εργαλείο.