Την Παρασκευή 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στο 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Η σχολική γιορτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών στο κάθε τμήμα. Τα παιδιά απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν τραγούδια σχετικά με την 25η Μαρτίου. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό ‘Υμνο.

 

Στη συνέχεια, στην αυλή του σχολείου τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους περιηγήθηκαν στο Υπαίθριο Μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης. Πίνακες σημαντικών ζωγράφων (Ντελακρουά, Βρυζάκης, Θεόφιλος κλπ.) τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της αυλής, δημιουργώντας έτσι την ιστοριογραμμή των σημαντικότερων στιγμών της περιόδου πριν, κατά τη διάρκεια και με το τέλος της Επανάστασης του 1821.

Το Υπαίθριο Μουσείο αποτελεί ένα ακόμη εκπαιδευτικό εργαλείο, που αποκτήθηκε κατά την τελευταία κινητικότητα των εκπαιδευτικών  του Νηπιαγωγείου μας, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA122, με τίτλο “Η Τέχνη και η Δημοκρατία μέσα από καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις”. Στόχος μας ήταν η συνάντηση του σχολείου με την οικογένεια σε μια δημιουργική συνθήκη επικοινωνίας και κατά συνέπεια η ενίσχυση των δεσμών της σχολικής κοινότητας.

Παράλληλα, δίπλα στον κάθε πίνακα του Υπαίθριου Μουσείου υπήρχε και μια εικαστική εγκατάσταση: μια μεγάλη άδεια κορνίζα που περιελάμβανε κάποια από τα αντικείμενα του αντίστοιχου πίνακα. Τα παιδιά, κατά τις προηγούμενες ημέρες είχαν περιηγηθεί στο Υπαίθριο Μουσείο, είχαν παρατηρήσει τους πίνακες, είχαν αναρωτηθεί και συζητήσει για τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Ακόμα, είχαν τη δυνατότητα να «μπουν μέσα» στον πίνακα και να τον ζωντανέψουν, χρησιμοποιώντας τα αντικείμενα.

 

Την ημέρα της γιορτής ήταν η ώρα να ξεναγήσουν τους γονείς τους, ακολουθώντας την ιστοριογραμμή των γεγονότων που οδήγησαν στην ένδοξη Ελληνική Επανάσταση του 1821!