Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό καλούνται τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους υποχρεωτικά τη βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test). Χωρίς τη βεβαίωση αυτή, την οποία θα επιδεικνύουν στην είσοδο της τάξης στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος μέσα στο Νηπιαγωγείο.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους (μαθητές και συνοδούς) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,  χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά.

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων και ήδη έχει βοηθήσει στον εντοπισμό σημαντικού αριθμού ασυμπτωματικών, ως επί το πλείστον, ασθενών, επομένως και στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Τα βήματα είναι τα εξής:

1.Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων  παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν όλοι από την Τετάρτη 5 Μαΐου έως το Σάββατο 8/5/2021, σε όλη τη χώρα. Από τη Δευτέρα 10/5 θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας.

2.Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Για τους μαθητές κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις ώρες πριν την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

3.Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

4.Αν το self-test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να την στείλει ο γονέας το βράδυ της Κυριακής και της Τετάρτης αντίστοιχα στο μέιλ του σχολείου mail@4nip-efkarp.thess.sch.gr ή να συμπληρωθεί χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος δηλαδή να αναγράφεται και ο μοναδικός κωδικός της δήλωσης που δίνει αυτόματα η πλατφόρμα self-testing.gov.gr

Χειρόγραφη σχολική κάρτα

Η χειρόγραφη αυτή δήλωση συμπληρώνεται μετά τη διενέργεια του self-test από τον γονιό και μόνο στην περίπτωση που αδυνατεί να εκτυπώσει ή να στείλει με μέιλ τη σχολική κάρτα στο σχολείο. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την γνησιότητα των στοιχείων που συμπληρώνουν.

Αν το self-test είναι θετικό:

Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε δημόσια δομή και ενημερώνεται άμεσα και η διεύθυνση του σχολείου. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες:

Ενημέρωση για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος από τον κορωνοϊό

KYA ΦΕΚ Β 1825_ΣΕΛΦ ΤΕΣΤ

Βίντεο με οδηγίες για την πραγματοποίηση του self- test.

Καλή επάνοδο στις σχολικές τάξεις για τους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριές μας!